Opsporingswerkzaamheden in het Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum werd in 1912 opgericht door historicus Hoefer om het typisch Nederlandse leven, tradities en ambachten die door de industrialisatie langzaam verdwenen, te conserveren. In 1918 opende het museum zijn deuren voor het publiek.
Het Openluchtmuseum tijdens de Tweede Wereldoorlog
In het Openluchtmuseum stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog al monumentale huisjes. Het museum was destijds wel gesloten.
Als gevolg van de Slag om Arnhem in 1944 werden vele Arnhemmers dakloos omdat het centrum van de stad ontruimd moest worden. Om de dakloze Arnhemmers onderdak te verlenen werd de collectie ondergebracht in een depot. Tot januari 1945 vonden naar zeggen meer dan 600 daklozen tijdelijk onderdak in het museum. Na de bevrijding werd het Openluchtmuseum hersteld, want de bombardementen hadden ook daar schade aangericht. Vandaag de dag nog kun je in het Openluchtmuseum een aantal herinneringen terug vinden uit de Tweede Wereldoorlog. Een voorbeeld daarvan zijn de aantekeningen op het plafond van een woning in de Zaanse Buurt, die tijdelijk als apotheek dienst heeft gedaan in de periode dat geëvacueerde in het museum woonden.
Wie is er niet geweest? Het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem!
Werkzaamheden gepland
In de noordwesthoek van het terrein komt een uitbreiding van het museum. Hierin wordt het verhaal van de naoorlogse stadscultuur verteld, de stad in ontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog. Onder de naam ‘’t Veld’ wordt een terrein met recreatieachtig-karakter gerealiseerd met een rijtje van zes doorzonwoningen uit 1971 en een houten vakantiewoning uit Warnsveld met een onderduikgeschiedenis. Om die reden staan er diverse grondroerende werkzaamheden gepland.
Uit het gemeentebreed historisch vooronderzoek conventionele explosieven is gebleken dat de uitbreidingslocatie verdacht is op uit de Tweede Wereldoorlog achtergebleven ontplofbare oorlogsresten. Het betreft hierbij specifiek geschutmunitie.
Opsporingsproces
Het Openluchtmuseum heeft Euroradar opdracht gegeven de uitbreidingslocatie ’t Veld’ te onderzoeken op de aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten (voorheen CE) en te veilig te stellen.
Hoe zijn we te werk gegaan?
Ter voorbereiding van de opsporingswerkzaamheden is door Euroradar een projectplan opsporingsonderzoek ontplofbare oorlogsresten opgesteld.
Na goedkeuring van het projectplan is de locatie door een opsporingsteam vlakdekkend gedetecteerd. Gemeten verstoringen waarvan niet kon worden uitgesloten dat het ontplofbare oorlogsresten betroffen, zijn direct benaderd. Dit noemen we realtime detectie.
Wat hebben we gevonden?
Tijdens de opsporingswerkzaamheden is het opsporingsteam gestuit op een Duitse mortiergranaat, kaliber 8cm.
De mortiergranaat is ter plaatse veilig gesteld en overgedragen aan de EODD. Ter afronding van de opsporingswerkzaamheden is een Proces-Verbaal van Oplevering opgesteld. Dit PVO wordt aan het Openluchtmuseum overgedragen en kan worden gezien als bewijsvoering dat er maatregelen zijn getroffen t.b.v. van het creëren van een veilige werkomgeving m.b.t. ontplofbare oorlogsresten.