Soms moet je ook even achterom kijken
In een wereld van innovatie is het soms ook handig om even achterom te kijken of iedereen je nog begrijpt.
Als marketeer in de ICT wereld werk ik mijn hele leven al tussen “techneuten” en “Nerds” en ik beschouw dat als eretitel voor deze mensen. Ik ben dus ook wel gewend aan hun taalgebruik en speciale lingo. Het gevaar voor een marketeer hierbij is wel dat je daar te snel aan gaat wennen en steeds verder van de doelgroep komt af te staan.
Dan is het dus zaak dat je opnieuw met je doelgroep in gesprek gaat.
Bij Euroradar hebben we samen met ons zusje BlindGuide de digitale proefsleuf ontwikkeld. En dit is nou echt een sterk staaltje innovatie die zeer nuttig is bij het voorkomen van graafschade. Maar ondanks onze technische voorsprong merken we ook dat niet iedereen helder op zijn netvlies heeft hoe dit nu te gebruiken. Werk aan de winkel voor mij dus!!
Wat is de digitale proefsleuf?
De digitale proefsleuf is vergelijkbaar met de echte proefsleuf maar dan zonder dat je hoeft te graven in grond. Hoe we dat doen?
In dit interview dat we met het KLO hadden kun je er veel meer over lezen.

Leuk maar wat kan ik ermee?
Dat is een vraag die we nog wel eens krijgen nadat we onze grondradar data hebben opgeleverd. En na wat doorvragen bleek dat er toch veel mensen werken in onze infra sector die nog niet zo “digitaal” zijn aangehaakt. En dus niet in staat zijn om de digitale informatie over de werkelijk ligging van kabels en leiding te vertalen van de digitale wereld naar de werkelijke wereld. Dat vraagt dus om meer uitleg en een andere aanpak.
Om die reden ben ik op een warme dag in juni met onze oppertechneut Chris Cotton op pad gegaan naar Heerenveen naar een project van een van onze opdrachtgevers. We namen de volgende zaken mee in onze bus:
- een spuitbus milieuvriendelijke stoepkrijt;
- onze tablet met BlindGuide KLIC App;
- Trimble Catalyst voor het nauwkeurig bepalen van onze GPS positie op de tablet;
- een Trimble R8 als alternatief voor het nauwkeurig bepalen van onze GPS positie;
- 2 sets eerder ingemeten grondradar data van de betreffende wijk in Heerenveen.
Wat hebben we gedaan?
Met de tablet en de R8 handheld zijn we samen langs het tracé voor de nieuw aan te leggen glasvezel gelopen. We hebben de kruisende leidingen die we met de grondradar hebben gemeten letterlijk overgetekend op de stoep. Hoe ziet dat er uit?
Op deze wijze kan de graafploeg aan 1 stuk door werken zonder op een tablet of smartphone te hoeven te kijken. Jouw graafploeg hoeft dus geen ervaring met computers en andere digitale apparatuur te hebben. Wij steken alle tijd in de voorbereiding zodat jouw team(s) de gemeten data gewoon op de stoep zien staan en weten waar ze voorzichtig moeten zijn en voorsteken en waar ze gas kunnen geven op de kraan.
Wil je nu ook meer weten over onze digitale proefsleuf en hoe die jou kan helpen bij het voorkomen van graafschade aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dan kan dat door gewoon te bellen of via het contactformulier.
