500 lbs Brisantbommen gevonden in Heerlen

500 lbs Brisantbommen gevonden in Heerlen
17 december 2020 Han
Banner detonatie Brisantbommen Heerlen

Tijdens voorbereidende graafwerkzaamheden op het bedrijventerrein Trilandis in Heerlen is WDP dit voorjaar gestuit op een vliegtuigbom. Het bleek te gaan om een Amerikaanse brisantbom van 500lbs uit de Tweede Wereldoorlog.  De graafwerkzaamheden zijn naar aanleiding van deze vondst direct gestaakt.

“Door de spontane vondst van de eerste bom liep de bouw van de aanvullende hallen mogelijk vertraging op. Het opsporingsonderzoek diende met grote spoed te worden uitgevoerd. Dit is waar euroradar ons en de gemeente enorm fijn hebben bijgestaan”

aldus Girt-Jan Vissers van WDP.

Uitgebreide onderzoeken

Omdat in de nabijheid van deze locatie reeds eerder vliegtuigbommen zijn gevonden heeft de EOD aan de Gemeente Heerlen aangeraden om het zekere voor het onzekere te nemen en het terrein volledig te laten onderzoeken op de aanwezigheid van vliegtuigbommen. De Gemeente Heerlen heeft op haar beurt euroradar ingeschakeld voor deze explosieven opsporing werkzaamheden.

Vanwege het gevaar van sympathische detonatie bij het vernietigen van de brisantbom moesten we ook zeker zijn van het feit of er geen andere bommen meer aanwezig waren in het veld.

De eerste 4 meter-mv hebben we onderzocht d.m.v. non-realtime oppervlaktedetectie. Tot circa 10m -maaiveld is onderzocht door middel van dieptedetectie. Met de hulp van een collega bedrijf waren we instaat om op zeer korte termijn 4 dieptedetectie stellingen te kunnen inzetten. Door de maximale inzet van alle betrokkenen konden we dit bewerkstelligen.

Op ongeveer 12 meter afstand van de eerste vliegtuigbom vonden we binnen een half uur een tweede brisantbom van hetzelfde type. Deze lag op de grens van het gebied waarin sympathische detonatie mogelijk zou zijn.

Veiligstellen

Om beide brisantbommen veilig te kunnen vernietigen heeft euroradar in overeenstemming met de EODD een beschermingsconstructie gerealiseerd.

Deze constructie is bedoeld om schade aan de omliggende gebouwen en wegen A76 en N281 te voorkomen. Hiervoor zijn onder aardewallen, druksleuven en afdekzand gebruikt.

Op 11 april 2020 zijn beide vliegtuigbommen tot vernietiging gebracht door de EODD.

Wapeningsvertraging overhandigd

Op 24 november jl. ontving onze directie Frank Barink en Irene Harthoorn deze wapeningsvertraging van een Amerikaanse bomontsteker uit handen van bedrijfsleider en tevens oud EOD’er Didier Meisner.

De wapeningsvertraging van deze eerste brisantbom 500 lbs GP werd dit voorjaar gevonden in Heerlen. Euroradar heeft tijdens haar 3 jarige bestaan reeds vele explosieven van diverse kaliber gevonden maar nooit eerder een Amerikaanse Brisantbom van dit kaliber (500 lbs GP)

Deze overhandiging is uiteraard een knipoog naar de EOD Traditie voor het demonteren van je eerste BOM. Wanneer je gereed bent met je opleiding en als 2e man je eerste demontage van een bom hebt uitgevoerd ontvang je van de eerste man de ontsteker van die bom. In deze EOD traditie wordt dan de ontsteker door de senior (eerste man) geprepareerd en op een houten plankje gemaakt en overhandigd.

“Ik heb toch al 40 jaar ervaring in dit vak en ook ik ontving heel lang geleden mijn eerste ontsteker bij de EOD. Maar dit is toch echt wel een mooie mijlpaal in mijn bestaan als ondernemer”

aldus Frank Barink

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*