Op zoek naar Kasteel Hulhuizen!

Op zoek naar Kasteel Hulhuizen!
20 februari 2019 Admin
Zoektocht Kasteel Hulhuizen euroradar Grondradar GPR

Aanstaande zaterdag is het zo ver, dan gaat Rocco in samenwerking met de projectgroep Hulhuizen200 en Staatsbosbeheer op zoek naar de funderingsresten van Kasteel Hulhuizen.

Het verhaal

In de 17e eeuw werd het Kasteel Hulhuizen, ondanks de verdedigingswerken, verzwolgen door de Waal. De exacte locatie van het kasteel is echter nooit achterhaald. Het kasteel van circa 40 bij 40 meter moet ergens bij de veerstoep van het pontje naar Millingen hebben gestaan, in de Klompenwaard. Maar waar stond het precies? Met dit vraagstuk gingen Gerico de Vries en Geert Visser (Historische Kring Gente) aan de slag.

Uit vele historische documenten en satelliet beelden kunnen de heren met enige zekerheid zeggen wat de locatie is, maar ze kunnen niet in de grond kijken. Vandaar dat deze vraag uiteindelijk bij euroradar terecht kwam.

Uitsnede kaart Kasteel Hulhuizen 1637
Uitsnede van kaart met locatie van Kasteel Hulhuizen (J. von der Waijhe, 1637)

De inzet van grondradar (GPR)

Door middel van grondradar zullen wij aanstaande zaterdag, 23 februari, een poging wagen de fundatie van het kasteel te lokaliseren. Er wordt een groot raster gelopen om een zo groot mogelijk oppervlakte in te meten, de data zal vervolgens worden geïnterpreteerd door onze data-analisten.

Het is een lastige klus, omdat de funderingsresten waarschijnlijk vrij diep liggen en het een zeer vochtige grond betreft. Dit weerhoudt euroradar er natuurlijk niet van om een poging te wagen om dit mysterie op te lossen!

Meer weten?

Houd onze blog, Facebook of LinkedIn in de gaten voor updates en foto’s. Heb je vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden van grondradar en archeologie? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht:

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*